Japan og Norge

Forbindelser mellom Japan og Norge

Japan godkjente unionsoppløsningen fra Sverige i 1905, og opprettet raskt relasjoner med Norge innenfor diplomati. Før det så gikk all kommunikasjon via Sverige. Etter et lite opphold under andre verdenskrig, ble alle relasjonene tatt opp igjen, og Japan og Norge har siden 1952 hatt veldig gode relasjoner. Siden 1962 har disse to fantastiske landene hatt årlige handelssamtaler. Flere monarker fra Norge har besøkt Japan. Folkekongen kong Olav besøkte Japan i 1983. Kong Harald besøkte Japan i 2001 og 2005.

Keiser Akihito av Japan har også besøkt Norge. Han besøkte Norge først i 1953 som kronprins, da i anledning kroningen av dronning Elizabeth av England. Deretter besøkte han Norge ved to anledninger, først som keiser i 2005. Da keiser Akihito besøkte Norge i 2005, ble besøket lagt til Trøndelag hvor keiseren ble tilbydd forskjellige tradisjonelle retter fra de nordlige landsdelene. Dette var trivelige besøk, og keiseren ble ved begge anledninger tatt godt imot.

Norges historie fra 800

Norges historie strekker seg fra vikingtiden. Denne perioden begynte omkring år 800. Dette var en periode hvor Norge ekspanderte med sine vikingtokter, og hvor mye av grunnlaget til de norske rikssamlingskongene ble gjort. Vikingene hadde teknologien på sin side, med båter som kunne reise raskt og som kunne tåle hardt vær og tøft hav. Vikingene ekspanderte både vest- og østover. Norske vikinger reiste oftest vestover, mens svenske vikinger dro mye østover mot de baltiske statene og Russland.

Videre blir rikssamlingen av Norge startet på Vestlandet. Samlingen begynte på slutten av 800-tallet, og avsluttet på midten av 1000-tallet. Den første norske kongen var Harald Hårfagre som var konge i Norge fra 880–930. Til den dag i dag er Norge en stat med innslag av både nye og gamle minoriteter. Norge er en nasjonalstat, med egen kultur og språk, som bidrar til en følelse at vi er av ett slag og i et felleskap med våre landsmenn.

Norgesparagrafen

Det skal sies at Norge har i mange år vært underlagt Danmark. I 1536 mistet Norge sitt riksråd, denne paragrafen slo fast at Norge skulle være en dansk provins. Norge skulle rett og slett ikke ha status som et eget kongerike. Den staten ble kalt Danmark-Norge, og alle ministrene skulle være i København, mens det i Norge var en håndfull embetsmenn. Dette er dagens ordførere, som kunne styre over enkelte byer og områder.

Det er kjent at staten Danmark–Norge var stor og mektig. De hadde fått en betegnelse som konglomeratstat fordi staten besto av så mange ulike landområder, og dette omfattet – i tillegg til Norge – Island, Grønland, Færøyene og hertugdømmene Slesvig og Holstein i dagens Tyskland. Kong Christian den tredje var den mektige kongen som samlet alle landområdene som var innlemmet i stormakten Danmark-Norge, og som gjorde Norge til en liten provins av Danmark. Dette var en periode som skulle vare helt til 1814.

Japans historie

Japan ble et keiserdømme i 600, og landets historie begynner som stat begynner dermed 200 år før Norges historie. Det har i mange år vært borgerkrig i Japan, og forskjellige slekter har kriget mot hverandre for å få territorium og rikdom. I 1185 vinner Minamotu-slekten, og overhodet i denne slekten ble kalt general. Da ble Japan kalt for et «Shogunat», noe som skulle vare helt fram til 1868. Da ble Japan et konstitusjonelt monarki, og har hatt keiser siden den gang.

Fra 1914 blir Japan en stormakt, og danner på mange måter et moderne samfunn med skoler og byråkrati. Japan har vært i krig med mange land, og de har vært i en storkrig med Russland. Russerne led et fryktelig tap som gjorde at de måtte avstå masse territorium i Kina, og den sørlige delen av Sakhalin-halvøya. Etterhvert får også Japan mye territorium fra Tyskland i Kina. Japan gikk til krig mot Kina i 1937, for å avskjære våpenhjelp fra USA og Storbritannia.

Japans hovedstad Tokyo

Japans hovedstad Tokyo er en smeltedigel av en by. Her lever opptil 38 millioner mennesker. Yokohama og Kawasaki er også i beregningen. Det er et utrolig stort byområde, og kan sees på som en av verdens største byer. Det er rundt ti prosent av Japans befolkning som bor i Tokyo, og byen er senter for all industri, teknologi og turisme i Japan. Tokyo er det største finanssenteret i Asia, og alt utspringer seg fra denne fantastiske byen.

Oslo

Oslo er til og med en liten by i europeisk målestokk. I hvert fall når du sammenligner den med Tokyo. Oslo er en fin by å ta en weekend-tur til, da byen er oversiktlig og ikke for stor. I Oslo er det kollektivtransport og fine muligheter for gåturer i parker, og fine shoppingmuligheter. Gardermoen ligger 20 minutter unna Oslo sentrum, og med Finnair kan du reise til Helsinki og direkte til Tokyo, og til mange andre fine destinasjoner i Japan, for den reiselystne.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *