Vennskapsbyene

Lillehammer og Minamiuonuma

Minamiuonuma er en by i Niigata, som er et prefektur lokalisert i regionen Chūbu i Japan. Byen grenser til byen Uonuma og Echigo-Sanzan fjellene i nord, og byen Yuzawa i sør. Minamiuonuma er del av den store regionen koshihikari for risdyrking i Japan, og som et direkte resultat av dette ser vi rismarker spredt gjennom hele byen. Uono-elven renner gjennom mesteparten av byen, og det finnes flere forekomster av varme kilder gjennom hele området.

Lillehammer er en kommune og en by som ligger i Oppland fylke, nærmere bestemt i Gudbrandsdalen. I sør grenser Lillehammer mot Gjøvik, og i nord mot Øyer. Kommunen har rundt 20 000 innbyggere, hvorav de fleste bor i sentrum. Lillehammer er delt inn i ti ulike bydeler hvorav to av de ligger på den østlige siden av Mjøsa, også kjent som Norges største innsjø. Lillehammer er aller mest kjent for OL i 1994.

Niigata – en region med mye å by på

Minamiuonuma har i likhet med Lillehammer kraftig snøfall på vinteren. Dette gjør byen til en yndig destinasjon for dem som er glad i snø- og vinteraktiviteter slik som ski, det samme gjelder for nabobyen Yuzawa. I tillegg til å ligge i «snøland» som japanerne kaller det, er denne regionen kjent for sin fantastiske ris og utrolige sake. I mars arrangeres det en sakefestival i Niigata, hvor det er mulig å smake på over 500 ulike typer sake.

Dersom du er av den matglade typen har du virkelig kommet til riktig sted, da Niigata er sett på som et av landets beste steder å få tak i virkelig god mat. Niigata ligger rett ved fjellene og ved kysten, så ferske råvarer er ikke vanskelig å få tak i. Her kan du få tak i råvarer slik som nanban ebi – en spesiell type reke og de verdensberømte snøkrabbene, kjent på japansk som «benizuwaigani».

Lillehammer og Gudbrandsdalen

Lillehammer og Gudbrandsdalen har også et vidt spekter av aktiviteter å tilby. På vinteren er den aller mest populære aktiviteten å stå på ski i et av de mange skianleggene som ligger rundt omkring Lillehammer, eller rett og slett ta seg en tur med langrennsskiene på fjellet i det unike landskapet. Om du er ute etter litt mer fart på vinterstid kan du også kjøre bob-bane i anlegget som står igjen fra OL i 1994.

På sommeren er det selvfølgelig også mulig å ta seg en tur på fjellet, og det finnes utallige ruter du kan velge fra. Det er også mulig å besøke hoppbakkene fra 1994 som bare ligger et steinkast unna Lillehammer sentrum. Om du er på tur med hele familien er det en selvfølge at du må ta deg en tur til Hunderfossen familiepark, der du kan lære om både troll, tusser og Ivo Caprino.

Vennskapet mellom byene gjennom årene

Vennskapet mellom Lillehammer og Minamiuonuma var opprinnelig et vennskap mellom byen Shiozawa som ble implementert i byen Minamiuonuma i 2005. Kontakten mellom de to byene ble opprettet i 1972, og den offisielle avtalen om å bli vennskapsbyer ble opprettet i 1992. Grunnen til at disse to byene ble sett på som kompatible til å bli vennskapsbyer, er den delte vintersportturismen. Siden kontakten ble opprettet har det vært flere tilfeller der representanter fra Niigata har vært på besøk i Lillehammer og omvendt.

Blant annet har rådmannen i Lillehammer besøkt daværende Shiozawa i august 1995 sammen med Norges eksportråd og en rekke bedrifter. I november samme år deltok Husfliden i Lillehammer på en utstilling i Shiozawa. I år 2000 var ledelsen i Shiozawa på besøk i Lillehammer i to dager. En gruppe skoleelever har også vært på klassetur til Shiozawa der de ble invitert til å delta i en kunstkonkurranse der flere av de norske elevene var heldige nok til å vinne medaljer og utmerkelser.

Kontakt mellom byene i dag

I dag er det ikke nevneverdig kontakt mellom de to byene, men de er fortsatt offisielt sett vennskapsbyer. Med implementeringen av Shiozawa inn i Minamiuonuma, er dette en nokså naturlig utvikling da det nå er et mye større administrasjonsapparat å forholde seg til. Selv om Lillehammer er et av Opplands administrasjonssentre, kan vi nok trygt si at Minamiuonuma driver administrasjon i mye større skala enn det Lillehammer gjør. Det finnes ingen kontraindikasjoner for at byene kan bygge opp et nært forhold igjen.

Steder med mye til felles og mye å tilby

Både Lillehammer og Niigata er flotte steder med mye å tilby, og vi må selvfølgelig trekke fram de flotte vintrene Minamiuonuma og Lillehammer opplever år etter år. Disse vennskapsbyene har tidligere virkelig hatt en flott relasjon mellom byadministrasjonene, og vi kan håpe på at de finner tilbake dit en gang i fremtiden. Byene har mye til felles, og mye kunnskap de kan dele og bidra med for å gjøre hverandre til enda mer attraktive destinasjoner – både sommer og vinter.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *